Πιστοποιημένα Κουφώματα για Παθητικά Κτήρια στην Ελλάδα.

Το Παθητικό Κτήριο (Passive House) είναι ένα πρότυπο κτηρίου το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Πάνω από το 70% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα σπίτι, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, την ψύξη του και το ζεστό νερό χρήσης. Είναι προφανές λοιπόν ότι η δραστική μείωση αυτού του ποσοστού με πρακτικές ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου αποτελεί τον μόνο σίγουρο δρόμο οικονομίας στην ενέργεια αλλά και στο πορτοφόλι σας.

Ένα Παθητικό Κτήριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά Ευρωπαϊκά κτήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, διατηρεί όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα Παθητικά κτήρια μια σίγουρη επένδυση. Σήμερα μάλιστα, με το σωστό σχεδιασμό και τα κατάλληλα υλικά, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς να αυξάνονται ιδιαίτερα τα κόστη κατασκευής, δίνοντας έτσι λύση στα δύο βασικά θέματα – της βιωσιμότητας και της οικονομίας – που απασχολούν κάθε εμπλεκόμενο (επαγγελματία ή ιδιώτη).

Πρακτικά, τα παθητικά σπίτια δεν απαιτούν μεγάλα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αφού αξιοποιούν οικονομικότερες λύσεις όπως π.χ. παράθυρα με αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες, παχύτερη μόνωση και σύστημα εξαερισμού. Συνυπολογίζοντας τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων κρατικής στήριξης όπως το Εξοικονομώ, είναι σίγουρο ότι η οικοδόμηση ενός παθητικού σπιτιού σήμερα γίνεται ακόμα πιο προσιτή και κερδοφόρα.

5 βασικές αρχές για το Παθητικό Κτήριο:

  • Μόνωση: Σε ένα σωστά μονωμένο κτήριο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ζέστη διατηρείται μέσα στο κτήριο ενώ το καλοκαίρι την εμποδίζει να εισέλθει σε αυτό εξασφαλίζοντας δροσιά.
  • Κουφώματα: Τα σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτηρίου.
  • Αερισμός με Ανάκτηση Ενέργειας: Τα συστήματα αερισμού των Παθητικών Κτηρίων παρέχουν καθαρό αέρα με μέγιστη ενεργειακή απόδοση, μέσω της ανάκτησης θερμότητας και του ελέγχου της υγρασίας.
  • Αεροστεγανότητα: Τα Παθητικά κτήρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.
  • Θερμογέφυρες: Η ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών και ασθενών σημείων στο κτηριακό κέλυφος, συντελεί στη δημιουργία μιας ευχάριστης και σταθερής θερμοκρασίας, την εξάλειψη των φθορών από την υγρασία και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Όλα τα κουφώματα πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένα. Καλό θα είναι να έχουν ενεργειακούς υαλοπίνακες με τιμή Ug < 0,80 W/(m2K) συνολική τιμή Uw < 1.00 W/(m2K). Συνήθως στα Παθητικά Κτήρια προτιμώνται συνθετικά κουφώματα λόγω της φύσης του υλικού. Ωστόσο, κυκλοφορούν αξιόλογα κουφώματα αλουμινίου με εξαιρετικούς δείκτες. Τα πιστοποιημένα κουφώματα διασφαλίζουν περαιτέρω την ποιότητα κατασκευής και την επίτευξη των κριτηρίων των Παθητικών Κτηρίων.

Στη Θερμοπλαστική έχουμε πάθος με την τελειότητα. Γι΄αυτό προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα τόσο στα συνθετικά όσο και στα κουφώματα αλουμινίου για να κάνετε την τελική επιλογή σας. Δείτε μερικές από τις προτάσεις μας παρακάτω:

KÖMMERLING 88

Για τους πιο απαιτητικούς, η σειρά 88 της Kommerling με τα μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιότητές, θα πετύχει τους καλύτερους δυνατούς συντελεστές για τα κουφώματά σας. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη οικολογική πρόταση με εξαιρετικές θερμομονωτικές, ηχομονωτικές και στεγανοποιητικές ιδιότητες, οι οποίες συμπληρώνονται από τις σημαντικές επιδόσεις στην αντιδιαρρηκτική προστασία και την αντοχή στον χρόνο. Γνωρίστε το εδώ.

KÖMMERLING 76MD

Άψογος συνδυασμός ποιότητας και οικονομίας στα συνθετικά κουφώματα. Χάρη στα 3 ενσωματωμένα λάστιχα PCE, προσφέρει εξαιρετική στεγάνωση, ενώ στη βασική του έκδοση προσφέρει θερμομόνωση με δείκτες Uf 1,00 W/ m2K. Πρόκειται για μία από τις πιο value-for-money λύσεις της αγοράς! Δείτε περισσότερα εδώ.

Schüco AWS 90SI

Για τους λάτρεις του αλουμινίου και για απεριόριστες χρωματικές επιλογές, το AWS 90SI είναι η ιδανική λύση. Η διευρυμένη ζώνη θερμομόνωσης, με τους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους θερμοδιακοπής με αφρώδες υλικό, προσφέρουν υψηλή ενεργειακή εξοικονόμηση, αποτρέποντας τις απώλειες. Το ενεργειακό προφίλ του κουφώματος συμπληρώνεται από τις κορυφαίες επιδόσεις στεγανότητας, με υψηλή ανθεκτικότητα σε ανεμοπίεση, ανεμοδιαπερατότητα και υδατοδιαπερατότητα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την αναβάθμιση του κτηρίου σε Παθητικό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθώντας τις βασικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αρχιτέκτονες και μηχανικοί είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν ό,τι είδους Παθητικό Κτήριο επιθυμούν. Το πρότυπο χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά και σε άλλα κτήρια όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ξενοδοχεία. Εξίσου σημαντική είναι η εφαρμογή του προτύπου σε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτηρίων.

Η Θερμοπλαστική έχει ήδη συντελέσει στην κατασκευή Παθητικών Κτηρίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο νομό Καβάλας, αναμένεται η Πιστοποίηση του Κτηρίου για το οποίο θα σας αναλύσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του σε επόμενο άρθρο.

Πηγές: passivehouse.com & eipak.org

887 345 Θερμοπλαστική | Βιομηχανία Κατασκευής Συνθετικών Κουφωμάτων (uPVC) και Κουφωμάτων Αλουμινίου
Κοινοποίηση
Ξεκινήστε την πληκτρολόγηση
greeting_dialog_display: show greeting_dialog_delay: '5'